Kripto Alım Satımı Yapan Herkesin Bilmesi Gereken 12 Terim
Herkesin kazanç sağlamak için yatırım yaptığı ve kripto alım satım işlemlerinde neler yapılacağında dair bilgiler yeterli olmayacaktır. Hisse senedi piyasasına yapılan işlemler, alım satım işlemleri ve yatırımlar yapılmaktadır.
Tanıdık gelmeyecek birçok terimler bulunmaktadır. Günlük alım satım işlemleri forex ve kripto paralar ile işlemler yapıyor olabilirsiniz fakat piyasa dünyasında bulunan terimleri bilmek zorundasınız. Kendine ait isimleri olan alım satım işlemlerinde kullanılan terimler vardır.
Finans piyasasını iyi bilmek isteyenler bu terimleri mutlaka çok iyi bilmelidirler. Bu terimler FOMO, ROI, ATH, HODL ve SAFU gibi terimlerin ne anlama geldiği ya da kullanım alanlarını öğreneceksiniz. Bunları aşağıda liste halinde açıklanmaktadır.
Kripto Alım Satımı Yapan Herkesin Bilmesi Gerekenler
Alım Satım İşlemleri İçin Gerekli Terimler
FUD ( belirsizlik ve korku ) ; Fud sadece alım satım işlemleri için kullanılmaz, finans piyasası için sıkça kullanılmaktadır. Bir şirket, projenin ya da ürünün itibarını zedelemek amacıyla yanlış bilgiler yayarak ürünün yanlış tanıtılmasını sağlayan bir stratejidir. Hedefleri endişe yaratarak durumları kendi lehine çevirmektir. Raket dünyasında karşı rakibi alt etmek için uygulanır ve rakibin zarar görmesini sağlamak amacıyla yapılır. Bu sayede ürün fiyatları ve hisse senelerindeki fiyat düşürülür, rakip tarafı güçsüz hale getirerek kâr sağlanacaktır. Fud, kripto para alanında oldukça yaygın kullanılmakta ve pozisyon alındıktan sonra zarar verme durumu başlanmaktadır. Bu sayede satış yapmak ya da satış opsiyonları satın almak kolay ve çok kazançlı olacaktır. Belli bir süre sonra yayılan bilgilerin yanlış olduğu ortaya çıkacaktır, ancak bazı durumlar da yayınlan bilgilerin gerçek olma durumu da vardır. Bundan dolayı tüm haberleri dikkatli analiz etmeli ve sağlam bir araştırma yapılmalıdır.
FOMO ( fırsatları kaçıma endişesi ); satın alma işlemlerinde hızlı ve düşünmeden hareket etmek, oluşan fırsatları yakalayamayacağı düşüncesiyle aceleci davranma durumunu tanımlamaktadır. Aşırı kaygı duyma durumu yaşandığından dolayı, rekabet dünyasında birçok kişi fomo durumu yaşamaktadır. Çok fazla yoğun duygular yaşanmasından ötürü yatırımcılar pozisyon alma durumunda çok aceleci davranmaktadırlar. Bu durum hareketlerin her iki taraf içinde yoğunlaşabilir ve yapılmayı hedeflendiği işlem yerine tersi bir işlem yapmak gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Kullanıcılar giriş yaptıklarında paylaşımları gördükleri zaman endişeye kapılırlar çünkü önemli bir durumu kaçırdıklarını düşünerek sürekli eski ya da yeni paylaşımları takip etmeye başlar işte bu durumda fomo’dur.
HODL ( al ve tut stratejisi ); asıl anlamı ‘ hold’ kelimesinden gelmedir fakat yanlış yazılmayla gündeme gelmiştir. Çıkıl zamanı 2013 yılında olmuş ve yapılan bir paylaşım ile ünlü olmuştur. Fiyat düşmeleri yaşandığı durumlarda yatırımı tutmaya devam etmek anlamına gelmektedir. Kısa alım satımlarda başarı elde etmeyen yatırımcılar, kripto para fiyat hareketinde kazanç elde etmek isteyenler tarafından kullanılmaktadır. Bununla birlikte değerli olduğuna inanılan coinlerin yatırımlarını uzun vadede kazanç getireceğini düşündükleri zaman kullanılmaktadır. Bu stratejide yatırımcılar değerli coinleri düşük fiyatlar ile almayı hedeflemekte ve bu değerleri bulmaya çalışmaktadır.
BUIDL (inşa edenler); fiyat dalgalanmalarında bağımsız olarak çalışmakta ve kripto para işlemleri yapan yatırımları temsil etmektedir. Ana fikirleri kripto para sektörüne ciddi anlamda inanan ve yatırım yapan kişiler ayı piyasasına aldırış etmeden devam etmeleridir. Bu durumda kripto paraların piyasaya neler sunacağını önemsemekte ve bu hedefe yönelik çalışmaktadır. Teknolojiyi kitlelere sunma görevi yapan bir düşünce sistemi ve bir tek kripto paralar işleminde kullanılmamaktadır. Birçok kişiye eden, kişilerin işleri ile ilgilenmeyi ve alt yapı inşaat edem bir sistemdir. Uzun vadeli çalışan ve yüksek gelirler elde etmeyi hedefleyen bir sistemdir.
SAFU( koruma ); kaynağı bizonacci olan bir nemdir. Bu nem fonları güven altına alan sistem demektir. Planlanmamış yani alınmamış fonları koruma anlamına gelmektedir. Acil durumlarda sigorta fonu korumak için yapılmış ve ayrı bir cüzdan olan soğuk cüzdanda tutulur. Farklı acil durumlarda fonların kayıp olmasını ya da kayıp fonlarını karşılamak amacıyla hizmet etmektedir. Kullanıcılara yüksek koruma sağlayan ve kayıp fonlarını karşılığını vermektedir.
ROI ( performans ölçme ); diğer bir ismi ise yatırım getirisi olan ROI, performans ölçmek için kullanılmaktadır. Yatırımın maliyetine göre size ne kadar kazanç sağlayacağınızı göstermektedir. Bir diğer özelliği ise farklı yatırımların performans karşılaştırması için kullanılabilir. Tek başına yeterli gelmese bile yatırımların faaliyetini ölçmek için kullanışlıdır.
AHT (yüksek değer ); en yüksek fiyat işleyen sistemdir ve en yüksek değerleri belirleyen sistemdir. Yatırımcıların kazançlarını artıran sitem olmakla birlikte aşma durumu olduğunda direnç alanlarını kaybederler. Yani aşma durumu olduğunda fiyatlar daha çok yükselecektir. Limitler koyarsanız bu durumu daha kontrollü hale getirebilirsiniz.
ATL ( düşük değer ); AHT’nin tersi olan ATL, varlıkların düşük değerini göstermektedir. Fiyatların çok düşüş yaşadığı zamanlarda yatırım yapmak çok riskli olacaktır. Böyle bir durumda beklenmeli ve göstergelerin düzelmesi ya da en alt seviyeden çıkması için sabırla beklenmelidir.
DYOR (araştırma yap); yatırımcılar piyasa araştırmasını yapmalı, başka kişilerden araştırma talebinde bulunmaması gerekir. Güven açısından birey bu durumu kendisi halletmeli, kendisi araştırmalarını yapmalıdır. Böylelikle kendi çıkaranımızı takip eder ve en doğru çıkarımları yaparsınız. Kişiler kendilerine özel stratejiler uygulamalı ve bulmalıdır, yükselme ya da düşme durumlarında kişiler kendi durumlarını iyi bildiklerinden dolayı kendileri halletmeleri gerekir.
DD (inceleme yapmak) ; bir anlaşma ya da yatırım yapmadan önce mutlaka gerekli incelemeler yapılmalıdır. Yapılan incelemeler sonucunda çıkan değerlere göre hareket edilmelidir. Oluşabilecek aksi durumların yaşanmaması, sorun oluşmaması ve riskler için yatırımları özenli incelemeler sonucunda yapılmalıdır. Yatırımcılar olan projeleri ayrıntılı incelemesi gerekir ve bunu yaptıklarında kontrollü olarak hareket edeceklerinden riskleri azaltacaklardır.
AML( aklamayı önleme) ; yapılan bazı yasa dışı kazançları aklamayı engellemek için yapılan sistemdir. Bu sistemde suçlu kişilerin yanlış yollar ile kazanılan gelirleri engellemek için düzenlemeleri ya da yasaları bulunmaktadır. Kara parayı saklaması ya da farklı teknikler ile aklamaya çalışılması durumunu engeller. Fakat oluşan bu sistem ile bankalar müşteri takibi yaparak şüpheli durumları bildirir bu sayede yasa dışı kazanılan paraları aklamaları kolay olmayacaktır.
KYC ( müşteri tanıma ); alım satım işlemlerinde ulusal ya da uluslararası kurallara uyumlu davranmak zorunludur. Bunun nedeni para aklama durumların önüne geçmek, finansal alım satımlarda hizmetlerin yasalara uygun ilerlemesi ve oluşacak riskleri ortadan kaldırmaktır. Bu kurallara herkesin uyması zorunludur ve müşteriler kimlik doğrula sistemi sayesinde aksi durumlara yeltenmeyi düşünmemelidir. Bu kurallar her yerde geçerlidir, hem ulusal hem de uluslararasında geçerlidir.
Bazı Tavsiyeler
Alım satım işlemlerinde kullanılan terimler çok karmaşık gelse bile zaman içerisinde kullanılarak alışılacak hale gelecektir. Artık bu terimlerin çoğunu biliyorsunuz ve ne anlama geldiğini anlamış bulunmaktasınız. Artık verilen bilgiler doğrultusunda riskli durumlarda nasıl davranmanız gerektiğini biliyor ve ona göre işlemlerinizi yapacaksınız. Terimleri deneyerek ve sürekli kullanarak daha kalıcı hale getireceksiniz. Piyasa analizini iyi yapmalı karşı hamleleri doğru tahmin etmelisiniz. Son olarak yasa dışı işlemlerden uzak durmanız gerekir.