• YARIM ALTIN
    4.406,00
    % -1,37
  • AMERIKAN DOLARI
    19,7624
    % 0,20
  • € EURO
    21,4609
    % 0,04
  • £ POUND
    24,6315
    % -0,16
  • ¥ YUAN
    2,8237
    % -0,16
  • РУБ RUBLE
    0,2449
    % 0,27
  • BITCOIN/TL
    529757,603
    % -1,22
  • BIST 100
    4.676,33
    % 1,89

Kripto Para Nedir ? Yeni Başlayanlar İçin Kripto Para Dünyası !

Kripto Para Nedir ?  Yeni Başlayanlar İçin Kripto Para Dünyası !

Siberleşen ve teknolojinin gün ve gün hızla ilerlediği bu çağda herkesin dilinde olan ve geleceği  sönmeyen bir yıldız edasıyla baktığı kripto para nedir ? , kripto para nasıl alınır ? , kripto paranın riskleri nelerdir gibi konulara bu yazımızda sizlere açık ve duru bir dil ile anlatmaya çalışacağız.

 

Kripto Para Nedir ? 


Kripto Para Nedir ? Büyüklerimizden zaman zaman duyduğumuz bir söz vardır. “ Paranın dini imanı yoktur. “ diye. Kripto para aslında bu sözün biraz daha gelişmiş versiyonun örneğidir. Her ülke kendi para birimini ve imkanlarını kullanır. Buna göre de parası değerlenir veya değer kayıp eder. Kripto para dünyasında ise  bu para bir devlete , kuruluşa veya Rockefeller ailesi gibi yönetenlere sahip değildir. Bu para birimi onu kullanan herkesindir. Çinde’ki bir vatandaşın , Somali’de leptopundan işlem gerçekleştiren 14 yaşındaki çocuğun veya çok zengin bir şirket ceosunun. Yani yaş , pasaport veya ten renginiz ne olursa olsun bu para hepimizindir.

Kripto Para Nasıl Kazılır ? 


Kazma eylemini kıymetli madenler için kullanılan ve topraktan yeryüzüne aktarılan bir eylem olarak hepimiz biliriz. Fakat var var olmayan bir şey kazılamayacağı için biz bu kelimeyi mecazi anlamda kullanıyoruz. Kripto Para Nasıl Kazanılır devam ediyoruz.
Aslında kazım işlemi kripto para dünyası ile enerjini paylaşmaktır. Yani güç elektriğini. Çünkü kripto para  biriminin ayakta durması için sistemin sürekli veri işlemesi gerekmekte ve bununda birinci ihtiyacı güç yani enerjidir. Ortada bir algoritma mevcut olarak hayal edin. Biri yazıp bıraktığı bir kod bütünü.

Bu kod bütünü sürekli veri işleyerek kripto para transferi yaparak kendini hayatta tutuyor. Tek ihtiyacı olan şey güç. Bu gücüde Dünya’da bilgisayar veya sistemleri bulunan insanlar kendi bilgisayarlarını sisteme bağlayarak bu enerjiyi sistemle paylaşıyor. Bilgisayarınız tüm gün açık kalır ve elektrik yakar fakat sisteme bağlı olduğunuz içinde sizin sayenizde işlem yeteneği gelişir bu şekilde mining dediğimiz kazım işlemi gerçekleşir. Yani siz kullanılmış gibi hissedebilir ama ıslak mendil  gibi de kenara atılmazsınız bu paylaştığınız güç içinde kripto para dünyası size ödeme gerçekleştirir. Ödemeyi de hangi kripto para biriminde yaptıysanız o şekilde gerçekleştirir.

Ortada aslında win – win ilişkisi mevcut. Koca bir algoritma veya sistem nasıl derseniz ayakta kalmak için sizi kullanır siz de bu sistemi ayakta tutmak için bilgisayarınız sisteminizi ve gücünüzü sistemle paylaşır coin (kripto para birimlerine genel olarak verilen ad) kazanırsınız. Günün sonunda her iki tarafta amacına ulaşmış olur.

Kripto Para Nasıl Kazilir

Kripto Para Nasıl Kazilir

Kripto Para Kazmak Maliyetli Mi ? Herkes Mining Yapabilir mi ?

Kripto para kazmak için iyi bir sisteminiz (bilgisayar parçaları) olması gereklidir. Bilgisayar sistemlerinde en çok bu işlem için ihtiyaç duyulan parça da ekran kartıdır. Mining işlemini en çok yoran yani sizin geminizin kaptanı ekran kartıdır. Diyelim ki güzel bir sistem topladınız ve mining işlemine başladınız.

Burada ekran kartı sürekli çalıştığı için güç kaynağınıza sürekli bir voltaj akımı gerçekleşir ve bu da elektrik faturanıza net bir şekilde yansır. 1 ay boyunca kazım yapar ve sadece elektrik faturasını ödemek zorunda kalırsınız. Bir de aşırı yüklemeden dolayı ekran kartı yakarsanız durum fiyasko olur. Peki her şeyi bu kadar olumsuz düşünemeyelim.  Sizlere üç madde de kripto para kazma yani mining yapmanın üç ana etkenini sıralayalım.

  • Ucuz Elektrik
  • Güçlü Bilgisayar Sistemleri
  • Soğuk Ortam

 

Mining nasıl yapılır ? sorusuna cevap ararken yazımız akıp gitmeye devam ediyor. Şimdi günümüz de bu üçünü bir araya getirdiğiniz zaman gerçekten kazım işinden ciddi paralar kazılabilir. Örnek Çinli bir şirket İran’daki ucuz elektrik fiyatlarını fark eder. (geçen haftalarda yaşandı.) Doğruca İran’a uçar ve oraya hava soğutmalı sistemleri kurar bir bina olarak düşünün .

Durmadan mining işlemini 7/24 gerçekleştirir. Bu şekilde kazanç sağlıyor ve ciddi paralar kazanıyordu şirket . Fakat bu noktada üç maddemizden birinci madde hata vermeye başlar. Tahranda her gün elektrikler 10-15 kez kesilmeye başlar şehrin %15i elektrikten yoksun kalmaya ve zor durumda kalır. Aşırı güç tüketiminden dolayı elektrikler stabil bir seyirden çıkarak durmadan aksaklıklar oluşturur.

Kripto Para Nasıl Kullanılır ve Nasıl Alınır ? Kripto Paranın Farkı Nedir ?

Mining işlemi sonrası (kazma) veya transfer ile coin alabilirsiniz. Bu alım işlemleri veya transfer işlemleri için aracı kuruluşlar yer almaktadır. BtcTürk ,Binance gibi güvenilir kabul edilen kanallar. Önce EFT veya havale ile para yüklenir sonra dilediğiniz coin satın alınır. Yatırım amacı güdenler bu yolu izler.

Kripto Para Nasıl kullanılır ? kısmında ise Avrupa da tren bileti bile alabilir hale geldiğimiz noktada ülkemizde yapılan iş karşılığı kripto para olarak ödemenizi alabilirsiniz. Özellikle internet ortamında yapılan yüklü işlemlerde ödemeler bazen coin olarak gerçekleşmektedir. Bu transfer işlemi sonrası size kod verlir ve bu kod ile paranız güvendedir. Bu kodu kayıp etme noktasında telafiniz yoktur.

Peki kripto para ile normal para arasındaki fark nedir ? Bu sorunun cevabını basit olarak anlatmak iterim. A , B ve C kişisi olsun. Normal banka transferinde A kişisinden B kişisine para gönderildiği an bir zincir bağlanır hayali bir zincir. Daha sonra bu B kişisi C kişisine para gönderdiği anda B ile C arasında da bir zincir oluşur sonuç olarak ortaya bu şekilde bir zincirleme oluşur. A&B&C. Bu zincirler izin verilmesi halinde banka tarafından paranın nerden nereye gittiğini kimden geldiğini devlet kurumları veya bireyler ile paylaşabilir.

Fakat Coin dünyasında bu zincirler yoktur. Yani paranın takibi asla gerçekleşemez nereden geldiği veya nereye gittiği konusunda bir bilgi ortada yer almaz. Çünkü açık olan sistemlerde para dolanır ve adresini şifreli bir şekilde bulur. Silah kaçakçıları , yasa dışı işler vs. gibi şahılar genelde bu kripto para dünyasında aktif olarak yer alır. Çünkü ortada bir kanıt bırakmazlar.

Kripto Parayı Kim Buldu ?

Milenyum çağı başladığı anda ilk girişimlerde başlamış oldu fakat fitili ateşleyen yıl ise net olarak 2009 dur. Günümüzde herkesin dilinde pelesenk olmuş Bitcoin ilk olarak ortaya çıkan sanal para birimidir. Bir grup tarafından veya şahıs tarafından oluşturulduğu Satoshi Nakamato Takma adını kullanan bir şahıs. Ortaya müthiş çözülemeyen bir algoritma oluşturmuş ve kenara çekilmiştir. Günümüzden sanal zeka diyebileceğimiz bir algoritma kendini durmadan geliştirmektedir.