Zaman zaman haberlerde duyduğumuz ama anlamını bilmediğimiz ÜFE, TÜFE Nedir? Her ay veya her yıl olarak güncellenen, fiyatların bulunduğu seviyenin devamlı olarak artış gösterdiği anlamına gelen enflasyon, bildiğiniz üzere belirli analizler doğrultusunda değerlendirilmektedir. Günlük olarak tüketilen ürünlerde meydana gelen artışın hesaplandığı veriye enflasyon adı verilir. ÜFE ve TÜFE de enflasyon verilerinin detayı anlamına gelmektedir. Peki, nedir bu oranlar? İşte, detaylar…
Halk arasında sıklıkla duyduğumuz enflasyon kullandığınız ürün ve servis fiyatındaki artış yaşanması ve bundan dolayı da satın alma gücünün giderek azalmasıdır. Enflasyon oranları, bir ürünün genel düzeyindeki artış oranının hesaplanması yoluyla ölçülmektedir.
TÜFE Nedir?
Yıllık enflasyon değerinde olan değişimi ölçmeye yarayan TÜFE’de asıl dikkat edilen şey ürünün perakende fiyatıdır. Bildiğiniz üzere tüketici tarafından satın alınan belirli bir ürününün fiyatında olan ortalama değişimleri göstermeye yarayan bir ölçüttür. İstatistik bilimin de olan indeks, sayılarla hesaplanmaktadır.
Tüketici fiyat endeksi, tüketicinin satın aldığı ürünün hizmet grubu fiyatındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüdür. Tüketici Fiyat Endeksi, Yıllık enflasyon deperindeki değişimi ölçmeye yarar.
Nasıl Hesaplanır?
Tüketici Fiyat Endeksi Hesaplaması yapılırken, ülke genelinde bulunan tüketim malları incelenmektedir. Gıda ürünlerinden tutun da sosyal harcamalara kadar her ürün TÜFE kapsamında değerlendirilmekteidr. TÜFE hesaplaması yapılırken, istatistik verilerinden faydalanılmaktadır.
ÜFE Nedir?
Üretici fiyat endeksi olarak da bilinen ÜFE, üretim maliyetinde ki değişimi göstermeye yardımcı olacaktır. ÜFE’nin artışı üretim maliyetlerinde artışa sebep olacaktır. ÜFE, ayrıca maliyet enflasyonuna yol açacaktır.
ÜFE Nasıl Hesaplanır?
ÜFE hesaplaması yapılırken ürünün ne olduğu, kömür, doğalgaz, gıda ürünleri, kağıt ürünleri, mineral gibi ürünlerin ÜFE oranları farklılık göstermektedir. TÜİK’in resmi internet sitesi üzerinden yer alan bilgiye göre ÜFE hesaplanırken, Yİ-ÜFE endeksi ile aynı şekilde Laspeyres adı verilen fiyat ekdeksi formülü kullanarak hesaplama yapılacaktır. Yıllık ÜFE hesabı yapılırken her zaman olduüu gibi bu kez de TÜİK verilerine bakılacaktır. TÜİK, her yıl resmi internet sayfası üzerinden her ayın ilk haftasında ki ÜFE oranını hesaplamaktadır. Bu oranların her yıl farklılık gösterdiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.