Yerli üretimin avantajları merak edilen bir konu haline geldi. Yerli üretim ile ilgili bilinmesi gereken pek çok detay mevcut olmakta.
Pek çok ülke gücüne güç katmak için ekonomik anlamda gelişmeler yapmaya çalışıyor. Bazıları yerli üretim çalışmalarını güçlendirirken bazıları dolar ve altın rezervini yükseltebilir. Bazıları da daha farklı ekonomik yatırımlar ve icraatlar yapmaya çalışabilir. Ekonomik anlamda güçlü ülke olmanın yollarından birisi de o ülkedeki girişimcilerin yerli üretime ağırlık vermesi. Yerli üretim ile birlikte diğer devletlere ihracat yapmak ülkeye döviz kazandırdığı gibi firmanın da gelişmesine katkı sağlayacak.
Yerli Üretimin Avantajları
Öncelikle konuya yerli üretimin tanımından başlayalım. Yerli üretim, bir ülkede üretilen ürüne verilen isim. Örneğin bir ülkede kazak üretimi yapılıyor ise o kazak o ülkede yerli ürün olarak geçiyor anlamına geliyor. Yerli üretim yapmanın pek çok önemi yer almakta. Bunlardan birisi de arz ve talep dengesini sağlayıp ülkedeki fiyatları etkiliyor olması. Alım gücü ve enflasyon konusunda ciddi bir etkisi bulunan yerli üretimin avantajları da kullanıcıların merak ettiği bir konu.
Yerli üretimin tam olarak ne olduğunu anladığınıza göre şimdi de bu ifadenin ayrıcalıklarından söz etmek istiyoruz. Öncelikli olarak yerli üretimin en önemli faydasının bir ülkedeki ürünün fiyatının düşmesi olarak gösterilebilir. Bu konuda bir diğer faktör arz ve talep dengesi olarak yer alıyor. Örneğin bir ülkede sütün litresi 5 lira olsun. Ülkedeki üretim günlük 200 litre olarak yer alsın. Eğer günlük üretim 400 litre olursa sütün fiyatı 2,5 liraya kadar düşebilir fakat bu durumda pek çok faktör devreye giriyor. Bunlardan birisi de talep olmakta. Eğer talep artarsa fiyat daha az düşer, talep düşerse fiyat daha çok düşer.
Yerli üretimin avantajları arasında yer alan bir diğer durum alım gücünü etkiliyor olması. Yeni fabrikalar kuran ve yerli ürünler üreten bir ülkede ürünlerin fiyatları da düşüşe geçeceği için bu durum müşterinin cebini olumlu yönde etkiler. Yani alım gücü artmaya başlar. Bunu şu şekilde örneklendirebiliriz. Misal ithal edilen bir çikolata 2 $ ise bu çikolatanın en az 19 lira olacağı anlamına geliyor. Eğer çikolata aynı boyutta ülkede yerli ürün olarak üretilirse 5-10 lira arasında satılabiliyor.
Yerli üretimin sunmuş olduğu bir diğer ayrıcalık ülkedeki döviz kurunu da olumlu yönde etkiliyor olması. Eğer bir ülkede yerli üretim güçlü bir şekilde yapılırsa o ülke ekonomik açıdan daha iyi bir durumda olur. Bununla birlikte ülkedeki ekonomik refah seviyesi de artışa geçeceği için halk rahatlıkla alışveriş yapabilecek düzeye ulaşır. Ek olarak eğer ülkede petrol ve doğalgaz rezervi bulunuyor ise bu ürünler üzerindeki yakıt maliyetinin de düşeceği anlamına gelir. Kısacası çok büyük bir maliyet olmaz.
Yerli üretimin avantajları arasında enflasyonun da düşmesi yer alıyor. Eğer bir ülkede yerli üretim yeterli seviyede hatta fazlasıyla yapılır ise o ülkedeki fiyatlar aşağı yönlü bir harekete gireceği için bu durum enflasyon oranlarının da aşağıya çekilmesine sebep olacak. Bildiğiniz üzere enflasyon yukarı çıkıyor ise fiyatlar artmış, aşağı iniyor ise fiyatlar düşmüş anlamına geliyor. Bu hesaplama yapılırken pek çok ürün grubunun ortalaması alınıyor ve sonrasında veriler paylaşılıyor.
Yerli üretimin sunmuş olduğu bir diğer ayrıcalık tedarik sürecini kısaltıyor olması. Ülke içerisinde üretilen ürün ülkenin her yerine hızlı bir şekilde dağıtılabilir ve bunun yanı sıra ihracat sağlanarak ülkenin döviz rezervinin gelişmesine de katkı sağlanabilir.